De rol van hulporganisaties in schulden

Uit de serie ‘Schuldig’ werd duidelijk dat er organisaties zijn die hulp bieden aan mensen met schulden.

Het punt bij schulden is dat deze linksom of rechtsom, afbetaald dienen te worden. Wanneer een rekening onterecht is, kan deze worden aangevochten, maar vaak is dit niet het geval. Rekeningen zijn het resultaat van uitgaven, en soms zelfs exorbitante uitgaven die een persoon nooit had moeten doen. Vervolgens zit deze persoon met een schuld die hij of zij niet kan betalen.

LeovegasWat naar voren kwam, is dat de schuldenaren die bij organisatie aankloppen voor hulp in hun schuldenlast, meteen voor de simpele keuze komen te staan: ben je bereid om er echt wat aan te doen? Veel schuldenaren zijn bereid om tot een bepaalde grens te gaan, terwijl ze door de organisatie worden verplicht om nog verder te gaan. Dit is geen pretje voor de schuldenaren, maar helaas wel de keiharde realiteit.

 

Je dient bijvoorbeeld te snijden in je uitgaven. Zo was er een vrouw die verknocht was aan haar televisie. Ze had twee kastjes met de meest uitgebreide pakketten voor televisiezender. Onder geen voorwaarde wilde ze hier vanaf. Toch kan ze vele tientallen euro’s per maand besparen wanneer ze hierop kort. Dit betekent niet dat ze meteen zonder televisie moet leven, maar dat ze bijvoorbeeld 1 van de 2 kastjes opgeeft en haar zenderpakketten verkleind door de zenders die ze eigenlijk toch niet kijkt te annuleren. Dit is een mentale drempel die de schuldenaren dienen over te gaan. Dit is zeker niet altijd makkelijk.

 

Andere oplossing

Een andere voor de hand liggende oplossing is om in de schuldsanering te gaan. Dit is helemaal een lastige keuze. Dit betekent dat er een einde aan de tunnel is, maar deze tunnel is wel ontzettend lang. In de schuldsanering neemt de staat de schuldenlast over. De schuldenaar dient drie jaar lang fulltime te werken, maar krijgt slechts een zeer kleine maandelijkse toelage om van te leven. Van de rest van de inkomsten wordt de schuld afbetaald. Deze persoon dient een fulltime baan te hebben om in aanmerking te komen voor de schuldsanering.

Het is een lastig traject. Toch zijn veel schuldenaren erg blij om een redelijk einde te zien aan de donkere tunnel waarin ze al enige tijd verkeren.

Top